20 Denizli

Denizli’nin İlçeleri

Denizlinin Tarihi: Denizli'de ilk Belediye teşkilatı 1876'da kurulmuştur. Bu tarihlerde Denizli, mülki bölünmede Aydın Livasına bağlı bir kaza merkezidir. 1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da il olmuştur.
1927'de yapılan ilk nüfus sayımına göre, il merkezinde 15.704 kişi sayılmıştır.
Cumhuriyetten önce bir köy karakteri gösteren Denizli, dar sokakları, çamurlu ve ışıksız yolları, çoğu çıkmaz sokaklarda yer alan bahçeler arasındaki tek katlı evleri ve "Kale içi" civarındaki iş yerleri ile henüz gelişimini başlatamamış bir kentti. Zengin evleri ve konakları bile iki kattan fazla değildi. Nitekim 4 Şubat 1931'de Denizli'ye gelerek bugün Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan binada bir gece kalan Atatürk, o günkü Denizli'yle ilgili olarak "Büyükçe bir köy" ifadesini kullanmakla Denizli'nin mahrumiyetini vurgulamıştır.
Şehirde belediye hizmetleri çok yetersizdi, Yolun olmadığı yerde en iyi araç at ve eşekle bunların çektiği çardaklı araba ve faytonlardı.
Denizli, bu kendine özgü ticari, kültürel ve toplumsal yapısıyla bir kapalı ekonomi gösteriyor, atılım ve gelişimin başlayabilmesi için 1950'li yılların gelmesi gerekiyordu.
Yeni yeni okulların açılmasıyla gelişen kültür hayatının yanında fabrikaların açılması ve duyulan işçi ihtiyacı ile il merkezi, özellikle 1950 yılından sonra hızlı bir tempo ile büyümeye başlamıştır. Bu hızlı gelişmenin ortaya çıkardığı yeni yeni sorunlara karşı hazırlıksız olunması, hizmetlere ulaşabilmede güçlükler yaratmıştır. İmarlı gelişme, altyapı ve benzeri hizmetler bunların başında gelmektedir.
Bugün Denizli'nin gelişimi, teknolojik ilerlemelerden de yararlanılarak daha planlı ve proğramlı bir imarlaşma yoluna girmiş bulunuyor.
1976 yılında meydana gelen deprem, birçok binayı oturulamaz hale getirince ya da yıkınca, bu afetin ardından geniş yollar açılmış, hızlı bir yapılaşma başlamış ve bugün Denizli, Ege Bölgesinde İzmir'den sonra ikinci büyük kent konumuna gelmiştir.
Bugün Denizli, eğitim kurumlarıyla, sanayi, tarım, turizm gibi iş kollarındaki örnek ilerlemeleriyle ve modernleşerek büyüyen yerleşim alanlarıyla Atatürk'ün görmeyi arzuladığı şehir kimliğine kavuşmuştur.


Pamukkale
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 50 km’dir. Pamukkale Ege Bölgesi’nin Yukarı Büyük Menderes Havzası’ndadır. Tarihi şehir yıkıntısından günümüze ulaşan travertenleri ve antik kentleri ile Pamukkale Denizli’nin tarihi ve turistik bir bölgesidir.
Hierapolis Antik kenti, Plutonium Mağarası, Pamukkale Travertenleri ve şifalı su kaynakları bölgenin en bilindik turistik yerlerindendir. Pamukkale Travertenleri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Her sene binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi bölgede ağırlanmaktadır.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirmek için Denizli'de yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Denizli otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Bozkurt
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 70 km’dir. Bozkurt İlçesi’nin yerleşim yeri daha çok düzlüktür. Denizli-Afyon karayolu ile İzmir-Eğridir demiryolu kıyısında bulunduğundan dolayı ilçeye ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.


Çardak
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 58 km’dir. Merkez bucağa toplamda 7 köy bağlıdır. Bölgenin coğrafi yapısı düzlük arazilerden oluşmaktadır. Çardak’ın kuzey kesiminde Beşparmak Dağı, güney kesiminde Eşeler Dağı bulunmaktadır. Bölgenin temel su kaynağı Aksu Çayı’dır.
Yöre halkının ekonomik uğraşları genellikle tarıma dayalıdır. Ayrıca bağcılık ve doğu kesiminde bulunan Acıgöl’den de sodyum sülfat elde edilmektedir.
Denizli'de tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Denizli'de gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Acıpayam
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 30 km’dir. Acıpayam’ın yerleşim toprakları dağlarla çevrili olup çöküntü alan üzerinde yer almaktadır. Merkez’e 34, Kelekçi’ne 15 köy bağlıdır. İlçenin kuzey kesiminde Honaz, doğusunda ise Eşler Dağı bulunmaktadır. Bölgenin temel su kaynağı Dalaman Çayı’dır.
Yöre halkı en çok tarımsal faaliyetlerle ve el dokuması işiyle geçimini sağlamaktadır. Kırsal hayatın yoğunluğu yöre halkının yaşam tarzını da şekillendirmiştir.


Merkezefendi
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 40 km’dir. İlçede 42 mahalle, 2 belde ve 6 köy bulunmaktadır. İlçeye adını vermiş olan Merkez Efendi, Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’da yetişmiş alim ve evliyalardan biridir. Mesir Macunu ile hastalara şifa olan evliyanın adı Denizli’nin ilçesine verilmiştir.
Denizli'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Denizli gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Babadağ
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 65 km’dir. Merkez bucağına bağlı 9 köy vardır. Babadağ’ın merkezi Akdağ’ın eteklerine kuruludur. Orta düzeyde engebeli araziye sahip olan bölgenin yöre halkı tarımla uğraşmaktadır.


Sarayköy
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 20 km’dir. Merkez bucağa toplamda 25 köy bağlıdır. Bölgenin toprakları daha çok Büyük Menderes Ovası üzerindedir. Dağlardan akan sular Büyük Menderes Irmağı’nda toplanmaktadır. Yöre halkının temel ekonomik uğraşlarının başında tarım ve dokumacılık gelmektedir.
Denizli’nin merkez ilçesinden sonra şehrin en büyük yerleşim yeri özelliğini taşımaktadır. İzmir-Aydın-Denizli demiryolu ve karayolunun ilçeden geçmesi ulaşım ağları bakımından gelişmesine de katkı sağlamaktadır.


Tavas
Denizli ile Tavas uzaklığı yaklaşık 40 km’dir. Merkez bucağına 32, Kızılca bucağına 7 köy bağlıdır. Bölgenin kuzey kesiminde Akdağ, güney ve güneydoğu kesiminde Gölgeli Dağları, orta kesiminde de Tavas Ovası bulunmaktadır. Bölgenin temel su kaynağı Akçay ve Yenidere’dir.
Yöre halkının temel ekonomik uğraşı tarıma, tütüncülüğe ve dokumacılığa dayalıdır. Denizli ile Muğla’yı birbirine bağlayan karayollarının Tavas’ta kesişmesi bölgenin ulaşım ağını geliştirmiştir.
Denizli'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Denizli havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Çivril
Denizli ile Çivril'in uzaklığı yaklaşık 95 km’dir. Merkez bucağına 42, Gümüşsu bucağına 7, Işıklı bucağına da 12 köy bağlıdır. Bölgenin batı ve kuzey kesiminde Bulkaz Dağı, güney ve güneydoğu kesiminde Beşparmak Dağı, kuzeybatı kesiminde de Akdağ yer almaktadır. Bölgenin temel su kaynağını Işıklı, Dinar ve Küfü çayları oluşturmaktadır. Akarsular üzerinde Işıklı ve Küfü barajları inşa edilmiştir. Bölgede çok fazla doğal güzellik bulunmaktadır.
Hitit İmparatorluğu’nun Arzava Krallığı’na başşehirlik yapmış olan bölge eski bir yerleşim yeri olma özelliğine sahiptir. Modern bir ilçe olan Çivril üzerinden Uşak-Denizli karayolu geçmektedir.


Honaz
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 71 km’dir. Merkez bucağına toplamda 18 köy bağlıdır. Bölge Honaz Dağı’nın eteklerine kuruludur. Tekstile dayalı ürünlerin üretildiği çok sayıda fabrikası bulunan ilçenin ekonomik uğraşları arasında tarım da yer almaktadır. Honaz’ın simgesi haline gelen kirazı yerelde ve uluslararası alanda oldukça meşhurdur.


Buldan
Denizli ile Buldan'ın uzaklığı yaklaşık 80 km’dir. Merkez bucağa toplamda 26 köy bağlıdır. Buldan’ın toprak yapısı daha çok dağlık ve engebeli özelliktedir. İlçenin batısı ve güneyinde Aydın Dağları, kuzey kesiminde Bozdağlar yer almaktadır.
Bölgenin temel su kaynağı Büyük Menderes Irmağı ile Derbent Çayı’dır. Derbent Çayı üzerine Buldan Baraj Gölü yapılmıştır. Bölgenin tabii yerlerinden biri olan Süleymaniye Yaylası sınırları içerisinde bir de krater gölü bulunmaktadır. Yöre halkının tarım ve dokumacılık işleri ekonomisinin temelini oluşturmaktadır.


Çal
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 80 km’dir. Merkez bucağına toplamda 30 köy bağlıdır. Çal İlçesi’nin toprakları dağlarla çevrilidir. İlçenin doğusunda Büyük Çökelez Dağı, kuzey kesiminde Bulkaz Dağı ve güneydoğu kesiminde Beşparmak Dağı bulunmaktadır. Bölgenin temel su kaynağı Büyük Menderes Irmağı’dır.
Yörede yaşayan halkın en temel ekonomik geçimi tarımcılık, tütün üretimi ve bağcılık oluşturmaktadır. Çal ilçesinde bir de meyve suyu fabrikası bulunmaktadır.


Güney
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 72 km’dir. Merkez bucağına toplamda 19 köy bağlıdır. Büyük Menderes Irmağı bölgenin temel su kaynağıdır. Yöre halkının temel ekonomik uğraşı tarımdır. Ayrıca bağcılık ve dokumacılık da bölgede oldukça fazla yapılmaktadır.


Merkez
Denizli’nin Merkez İlçesi dağlarla çevrili topraklara sahiptir. Güney kesiminde Menteşe Dağları, kuzey kesiminde ise Uran Tepeleri vardır. Çürüksu, merkezin temel su kaynaklarından biridir. İlçenin ekonomisi daha çok tarıma dayalı olduğu için yerel halk tarımsal faaliyetlerle uğraşmaktadır.
Merkez İzmir Eğirdir Demiryolu ’nu bünyesinde bulundurmaktadır. Denizli’nin Merkezi 1876 yılında kurulmuştur.


Serinhisar
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 8 km’dir. Merkez bucağa toplamda 4 köy bağlıdır. Bölgenin coğrafi şekli genellikle düzlüktür. Serinhisar’ın eski adı ise Kızılhisar’dır. Acıpayam Ovası’nın bir kısmı bölge sınırları içerisindedir. Tarım ve hayvancılık yöre halkının temel ekonomik uğraşlarındandır. Honaz Dağı eteklerine kurulu bir başka ilçe olma özelliğine sahip bölgeden Denizli-Acıpayam karayolu geçmektedir.


Çameli
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 75 km’dir. Merkez bucağa toplamda 25 köy bağlıdır. Çameli’nin coğrafi yapısı daha çok engebeli ve dağlıktır. İlçenin doğu kesiminde Elmadağ, güney kesiminde Boncuk Dağları bulunmaktadır. Dalaman Çayı bölgenin temel su kaynağıdır.
Elmadağ eteklerine kurulu olan Çameli’nin temel ekonomik uğraşını halıcılık ve arıcılık oluşturmaktadır.


Kale
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 71 km’dir. Merkez bucağa toplamda 23 köy bağlıdır. İlçenin coğrafi yapısı genelde dağlıktır. Dağlardan akan kaynak suları Akçay’da toplanmakta ve bu akarsu üzerinde Kemer Barajı bulunmaktadır.
Kasaba havasında olan ilçede daha çok tarımsal faaliyetler ve dokumacılık faaliyetleri gelişmiştir. İnceğiz Kanyonu ilçenin turistik yerlerinden biridir.
Denizli'de hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Denizli balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Bekilli
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 100 km’dir. Merkez bucağa 12 köy bağlıdır. Bekilli’nin merkezi Bulkaz Dağı’nın eteklerine kuruludur. Yöre halkının temel geçin kaynağını tarım oluşturmaktadır.


Baklan
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 75 km’dir. Merkez bucağa bağlı toplamda 10 köy bulunmaktadır. İlçenin coğrafi yapısı orta düzlüklerden ibarettir. Baklan’ın batı kısmında Büyük Çökelez Dağı bulunmaktadır.
Yöre halkının ekonomik uğraşı tarım ve bağcılık üzerinedir. Baklan’ın merkezi Büyük Çökelez Dağı’nın eteklerinde kuruludur.


Beyağaç
Denizli’nin merkezine uzaklığı yaklaşık 70 km’dir. Merkez bucağa 7 köy bağlanmıştır. Beyağaç’ın yerleşim yerinin etrafı dağlarla çevrili olup ova özelliğini taşımaktadır. Beyağaç’ın temel su kaynağını Akçay oluşturmaktadır. Yöre halkının ekonomik geçimi bağcılık ve meyvecilik ile sağlanmaktadır...