40 Kırşehir

Kırşehir’in İlçeleri


Kırşehir İç Anadolu Bölgesi’ne bağlı illerden birisidir. 1944 yılına kadar bucakken, sonrasında ilçe statüsünü kazanmıştır. İl genelinde karasal iklim yaşandığı için yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.
Kuzeybatısında Kırıkkale, kuzeydoğusunda Yozgat, batısında Ankara, güneybatısında Aksaray, güneydoğusunda Nevşehir ve doğusunda ise Yozgat ile komşudur. Kırşehir’e bağlı 7 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerin bazıları turistik yerleri ile ön plana çıkmaktadır.
Kırşehir’in merkezine bağlı 48 köy bulunmaktadır. Yöre halkının ekonomik uğraşları arasında tarım ve hayvancılık bulunmaktadır. Çevre şehirlerle kurulan ulaşım ağı şehir merkezinden geçmektedir.
Kırşehir merkezde gezilecek yerler arasında Alaadin Camii, Çarşı Camii, Melikgazi Kümbeti, Aşıkpaşa Türbesi, Cacabey Türbesi, Ahievran Türbesi, Yunus Emre Türbesi, Aflak Baba Türbesi, Ağaların Konağı, Kırşehir Müzesi, Üç Ayak Kilisesi ve Kesikköprü yer almaktadır.


Kaman
Kaman, Kırşehir’in merkezine yaklaşık 52 kilometre uzaklıktadır. Şehrin en kalabalık ve en büyük ilçesi olma özelliğine sahiptir. Kaman’a bağlı 41 köy bulunmaktadır. Cevizleri ile adını duyurmayı başarmış ilçede tarım önemli geçim kaynağıdır.
Kaman’da gezilip görülmesi gereken yerler arasında Dadaloğlu Parkı, Dadaloğlu Anıtı, Kalehöyük, Japon Bahçesi ve Kuş Kalesi yer almaktadır. Hitit Dönemi’nden kalma Kuş Kalesi tarihi açıdan değerlidir.


Boztepe
Boztepe, Kırşehir’in merkezine yakın bir noktada, yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Boztepe’ye bağlı 13 köy bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde bulunan Malya Ovası, yöre halkı için önemli tarım arazisidir. Ayrıca yöre halkı tam anlamıyla Anadolu kültürü ile hayatlarını devam ettirmektedir.
Boztepe’ye ait yöresel yemekler de oldukça lezzetlidir. Boztepe’de tadına bakılması gereken yöresel yiyecekler arasında süla kabağı, pelte, köftür ve katma aşı bulunmaktadır. Cevizlibağ Höyüğü, Harmanlı Höyük, Çifte Höyükler ve Öksüz Höyük, ilçede gezilebilecek turistik güzergahlardır.


Çiçekdağı
Çiçekdağı, Kırşehir’in merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinden dolmuşlar aracılığı ile ulaşım mümkün olmaktadır. İlçe adını Çiçek Dağı’ndan almıştır. Biraz engebeli arazi yapısına sahip olan ilçede tarım ve hayvancılık önemli ekonomik faaliyettir.
Karakurt Kaplıcası, Kalender Karakurt Kümbeti ve Bulamaçlı Kaplıcası, Çiçekdağı ziyaretinizde gezip görebileceğiniz turistik yerlerdir.


Mucur
Mucur, Kırşehir’in merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıktadır. Şehrin merkezinden kalkan dolmuşlarla ilçeye ulaşım mümkündür. Turistik yerleri sayesinde adını duyurmayı başarabilmiş olan bir ilçedir.
Mucur’da görülmesi gereken yerler arasında Keişlik Mağarası, Aflak Kilisesi, Yeşil Vadi, Aflak Baba Kümbeti, Seyfe Gölü ve Mucur Yer Altı Şehri yer almaktadır.


Akpınar
Akpınar Kırşehir’in merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıktadır. 600 yıl önce ilk yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İlçeye bağlı 26 köy bulunmaktadır. İlçede yaşayan halkın genel uğraşları arasında tarım ve hayvancılık faaliyetleri yer edinmektedir.
Turistik bakımdan önem arz eden yapılar yok denecek kadar azdır bu yüzden de turistik faaliyetler pek gelişmemiştir.


Akçakent
Akçakent Kırşehir’in merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktadır. Bizans Dönemi’nde kullanılmış kilise kalıntıları, burada yaşamın çok eskilere dayandığı ortaya çıkarmaktadır. Eski tarihine dair çok detaylı bilgiler bulunmamaktadır. Kafkasya’dan gelen Çerkes göçmenler, 1884 yılında burayı yerleşim yeri olarak kullanmışlardır.
Akçakent’e bağlı toplamda 21 köy bulunmaktadır. Kırşehir’e ait tek doğal meşe ormanı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Mesire yerleri ve ormanlık alanlar Akçakent’teki turizm faaliyetleri arasındadır. Eskiyurt Göleti ve Hacıfakılı Kilisesi, gezilip görülmesi gereken turistik yerler arasındadır...