75 Ardahan

Ardahan'ın İlçeleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz Bölgesi’ne komşu olduğu bir noktada yer alan Ardahan, doğa ve kültür turizmi açısından büyük öneme sahiptir. Ardahan’da yer alan bazı ilçeler yemyeşil doğası ile ön plana çıkarken diğerleri tarihi ve kültürel özellikleri ile bilinmektedir.
Ardahan’ın merkez bucağına bağlı 25 köyü, Hasköy bucağına bağlı 20 köyü ve Yalnızçam bucağına bağlı 15 köyü bulunmaktadır. Merkez dağlık toprağa sahiptir. Ardahan Ovası üzerinde kurulu olan Merkez Kura Irmağı’nın iki tarafına yayılmıştır ve yerleşim tarihi oldukça eskidir.
Merkez’de gezilip görülmesi gereken yerler arasında Mevlit Efendi Cami, Ardahan Kalesi, Kazan Kale, Dursun Soylu Konak bulunmaktadır.

Çıldır


Çıldır, Ardahan’ın merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıktadır. Merkez bucağa bağlı 7, Kurtkale bucağına bağlı 12 köyü bulunmaktadır. Ardahan-Arpaçay karayolu Çıldır’dan geçmektedir. En eski Türk yerleşim bölgelerinden birisidir. Oğuz Han’ın Çavuldur Beyliği zamanla fonetik biçim alarak Çıldır olmuştur.
Çıldır ilçesinin doğal güzellikleri ön plana çıkmıştır. Çıldır Gölü, Aktaş Gölü, Kura ve Karasu Nehirleri, Keldağ ve Gökdağ, bu doğal güzelliklerin oluşmasında etkilidir. Aktaş Gölü Gürcistan ile sınır noktasındadır. Çıldır ayrıca 13 kilometre sınır uzunluğu ile Ermenistan’a da komşudur.


Posof


Posof, Ardahan’ın merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İlçenin merkez bucağına bağlı 26 köyü ve Eminbey’e bağlı 22 köyü bulunmaktadır. Yöre, engebeli arazi üstüne kuruludur. Karadeniz ikliminin hakim olduğu ilçenin güney ve doğu kesiminde Ilgar Dağı, batısında Arsiyan Dağı, kuzeybatısında ise Gırma Dağı bulunduğundan bir vadide konuşlanmıştır.
Posof ilçesinin adı Eski Türkçeden kalma Buşetkehv’dir. Meşe ve orman anlamına gelmektedir. Ancak zamanla bu ad değişerek Posof olmuştur. İlçe diğer yörelere göre daha ılıman bir iklime sahip olduğundan sebze ve meyvecilik faaliyetleri ekonomik uğraşların başında gelmektedir.


Göle


Göle, Ardahan’ın merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre uzaklıktadır. Merkez bucağa bağlı 31, Çayırbaşı bucağına bağlı 24 köy bulunmaktadır. İlçenin güney kesiminde Allahuekber Dağları, kuzey kesiminde ise Uğurlu Dağı bulunmaktadır. İlçe, dağlık ve yüksek bir platoda kuruludur.
Göle’yi sulayan başlıca akarsu Kura Çayı’dır. Bölgede genellikle hayvancılık ve süt endüstrisi ekonomik faaliyetlerinin temelini oluşturmaktadır. Göle Oltu-Ardahan karayolu üzerindedir. Denizden yüksekliği ise 2280 metredir.


Damal


Damal ilçesinin Ardahan merkeze uzaklığı yaklaşık 45 kilometredir. Merkez bucağa bağlı 15 köy bulunmaktadır. Yöre, dağlar ve dalgalı düzlüklerden ibarettir. İklim koşullarının elverişsiz olması tarımı engellemektedir. Ancak bölgede daha çok yaylacılık faaliyetleri ile hayvancılık faaliyetleri düzenlenmektedir. Damal ilçesinin sınırında Çikora Suyu ve Bağırsak Çayı bulunmaktadır.


Hanak ile Ardahan il merkezi arası ortalama 37 kilometredir. Merkez bucağa bağlı 25 köy bulunmaktadır. İlçenin batı tarafında Yalnızçam Dağları, kuzeydoğusunda ise Keldağ bulunmaktadır.Hanak’ın eski ismi Ortahanak'tır. Kars-Posof karayolu ilçeden geçmektedir. Yörede iklim şartları elverişsiz olduğundan yaylacılık faaliyeti ve hayvancılık ekonomik uğraşlar arasındadır.