62 Tunceli

Tunceli'nin İlçeleri


Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı kısmında yer alan Tunceli, tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve birçok olaya tanıklık etmiş illerimizdendir. Birçok tarihi ve doğal güzelliği içerisinde barındıran Tunceli’nin merkez ilçesi hariç 7 ilçesi bulunmaktadır.
Bu ilçeler ise Pülümür, Pertek, Mazgirt, Ovacık, Nazimiye, Çemişgezek ve Hozat şeklindedir. Gezilecek yerler genellikle ilçelerde bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük milli parkı ise Tunceli’nin Ovacık ilçesi toprakları içerisindedir.


Ovacık
Nüfusu 15.316 olan Tunceli’nin şirin ilçelerinden biri olan Ovacık’ın ne zaman yerleşim yeri olduğu ile ilgili net bilgiye ulaşılamamıştır. Fakat Arap kavimlerinin 639 yıllarında Hozat ilçesini merkez alarak bu bölgelerde hâkimiyet sürdükleri tahmin edilmektedir.
Munzur Dağları’nın eteklerindeki ovaya kurulmuş olan ilçe adını da bu ovadan almıştır. İlçenin diğer bir adı ise Ermenicede höyük anlamına gelen Pulur’dur. İl merkezine 65 km mesafede yer alan ilçeden Munzur Suyu geçmektedir ve ekonomisi tarıma dayalıdır.
İlçe muhteşem bir coğrafyada yer aldığından dolayı görülmeye değer birçok doğal güzelliği içerisinde barındırmaktadır. Türkiye’nin en büyük milli parkı olan Munzur Vadisi Milli Parkı’nın büyük bir kısmı ilçe sınırlarındadır. Park haricinde Munzur Gözeleri ve Mercan Deresi görsel şölen sunan diğer güzellikler arasında yer almaktadır.


Çemişgezek
İlçenin 1990 yılında yapılan sayıma göre nüfusu 12.559’dur ve toplamda 40 köye bağlıdır. Ekonomisi hayvancılığa dayalı olan ilçenin tarihi MÖ 4000 yıllarına kadar gerilemektedir. İlçenin adı ise Bizans imparatoru Çimiskes’den gelmektedir.
Görünüm olarak köye benzeyen Çemişgezek, 1881 yılında Keban’dan ayrılarak ilçe konumuna gelmiş ve 1935 yılında da Elazığ’dan ayrılarak Tunceli’nin bir ilçesi olmuştur. İlçe tarih boyunca Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Türk beylikleri ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığından dolayı tarihi olarak görülmesi gereken birçok noktası bulunmaktadır.
İn Delikleri, Yelmaniye Camii, Ulukale Camii, Elti Hatun Türbesi, Ferrud Şad Bey Türbesi, Tahar Köprüsü ve Uzun Hasan Türbesi, ilçede görülebilecek tarihi ve turistik alanlardır.
Tunceli'de eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Tunceli'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Pülümür
Tunceli’nin kuzeydoğusunda yer alan ilçenin merkeze uzaklığı 67 kilometredir. Bingöl ve Erzurum illerine de komşu olan Pülümür’de 49 köy mevcuttur ve tarih açısından 1847 yılında Erzincan sancağına bağlı bir ilçedir.
I.Dünya Savaşı’nda Rus kuvvetlerine karşı çarpışan Pülümür’ün dağlarına kadar ilerleyen düşman milis kuvvetleri ile bağımsızlık mücadelesi göstermiştir. İlçede 1992 ve 1995 yıllarında yaşanılan depremler ile dış göç başlamış ve geçmişte 20 bin civarında olan nüfus günümüzde 3 bin civarlarına kadar düşmüştür.
İlçede görülmesi gereken doğal güzellikler ise Pülümür Çayı Vadisi (Ağlayan Kayalar) ve Bağırpaşa Dağı ve Krater Gölü’dür.


Hozat
Nüfusu 11.643 olan ilçenin 42 adet bağlı olan köyü bulunmaktadır. İlçenin toprak yapısı plato niteliğinde yüksek bir bölgede yer almaktadır ve Tunceli’ye 54 km mesafede konumlanmıştır. İklim açısından oldukça sert olan ilçede eski zamanlardan kalma denizyıldızı ve istiridye fosilleri bulunmuştur.
1935 yılında Elazığ’dan ayrılarak Tunceli’nin bir ilçesi konumuna gelen Hozat’ın ekonomisi hayvancılığa dayanmaktadır. 1848 yılında ilçenin merkezine kışla yapılmış ve kışla etrafında yerleşme alanı kurulmuştur. Dersim Sancağı’nın merkezi olan bu bölge, 1936 yılında Tunceli il olduktan sonra ilçe konumuna gelmiştir.


Pertek
Tunceli’nin Pertek ilçesi, tarihin çoğu dönemine tanıklık etmiş, Hitit, Med, Pers, Ermeni, Bizans ve Türk Beylikleri gibi birçok medeniyetin egemenliğine girmiştir. Pertek ilçesi adını Oğuz boylar tarafından Pertek Kalesi’ne dikilen kuş heykelinden almıştır.
Tarihte bir eğitim merkezi olarak yerini alan Pertek, Selçuklular zamanında yapılan kale, han, hamam, camiler, medreseler ve aşevlerinden oluşan bir külliyeyi içerisinde barındırmaktadır. İl merkezine 51 km uzaklığı olan Pertek, Elazığ’a ise 31 km uzaklıkta yer almaktadır.
İlçede gezilip görülmesi gereken birçok tarihi ve doğal nokta ve yapılacak aktiviteler bulunmaktadır. Mahsume Hatun Türbesi, Çelebi Ali Camii, Baysungur Camii, Pertek Kalesi, Sağman Camii ve Sağman Kalesi, görülmesi gereken noktalardandır. Pertek’e geldiğinizde su sporları aktivitelerinden rafting ve kano yapabilirsiniz.

Mazgirt
Toplam nüfusu 21.041 olan ilçe, Kert Dağları üzerine Mazgirt Kalesi eteklerine kurulmuştur. İlçenin doğusunda Perisuyu, batısında Munzur Suyu, kuzeyinde Nazimiye ve güneyinde ise Keban Barajı bulunmaktadır.
En eski yerleşim yerlerinden biri olan Mazgirt’in tarihi Tunç Devri’ne kadar gerilemektedir. M.Ö. 2200 yıllarında yerleşim yeri olan Mazgirt, Hurriler, Hititler, Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Türk Beylikleri ve Osmanlıların egemenliğinde kalmıştır. Osmanlı Dönemi’nde sancak olan Mazgirt, tarihte çok önemli anlara tanıklık etmiştir. Halk dilinde Mezingirt olarak bilinen ilçenin isminin kökeni Ermenicede Büyük Hisar olarak bilinmektedir.
Tunceli il merkezine 32 km mesafede yer alan Mazgirt’te görülmeye değer tarihi ve doğal birçok nokta bulunmaktadır. Bu destinasyonlar ise Bağın Kaplıcası, Peri Suyu Vadisi, Bağın Kalesi, Til Höyüğü, Çoban Baba Türbesi, Elti Hatun Camisi ve Mazgirt Kalesi şeklindedir.


Nazımiye
Tunceli’nin en küçük ilçesi olan Nazımiye’ye 30 köy bağlıdır ve nüfusu 7 bin civarlarındadır. İlçenin coğrafi olarak toprakları dağlıktır ve Peri Suyu ile Pülümür Çayı ilçeden geçmektedir.
Ekonomik olarak hayvancılık gelişmiştir. Tunceli il merkezine uzaklığı ise 35 kilometredir. İlçede görülmeye değer destinasyon ise Dereova Şelalesi’dir.